İçeriğe geç

2022 E-Ticaret Trendleri

Yazıyı paylaşın

Son birkaç yılda, e-ticaret trendleri ve pazarı hızlı bir şekilde değişti. İşletmeler, COVID-19 salgınının bir sonucu olarak önceki bir 10 yıllık döneme kıyasla daha büyük bir değişimle uğraşmak zorunda kaldı. Nakliye ve satın alma masrafları hızla artıyor, ancak internet reklamcılığı getirileri düşüyor ve bu sırada tüketicilerin satıl alma alışkanlıkları ise tamamen online alışverişe dönüyor. Peki 2022 için fark yaratacak e-ticaret trendleri nelerdir?

#1: Müşteri Deneyimi

Tüketici beklentilerini karşılayın ve hatta aşın:

Başarılı bir e-ticaret deneyiminin çıtası müşteriler tarafından belirleniyor ve bu şu anda hiç olmadığı kadar yüksek.

Müşterilerin çok yüksek beklentileri vardır.  Bu sebeple e-ticaret işletmeleri çok kanallı pazarlama aracılığı ile edindikleri müşterilerle tanışmalı, otomasyon ve aracılar ile mükemmel bir müşteri hizmeti sunmalı ve siparişleri 48 saat veya daha kısa sürede yerine getirmelidir. Bu mükemmellik için yeni standart diyebiliriz.

Örneğin, tüketicilere sınırlı sayıda ürünler ve mümkün olduğunda artırılmış (AR) ve sanal gerçeklik (VR) gibi gelişen teknolojiler gibi benzersiz deneyimlerin sunulması gibi. Sanal Kıyafet/Ürün Deneme, ürün deneyimi sağlayarak daha az iade ve müşteri hizmetleri şikayetleri sonuçlanabilir, kârlılığı artırır ve verimliliği de artırır. Teknoloji ilerledikçe, bu 2022’de önemli bir e-ticaret trendlerinden biri olmaya devam edecek.1

#2: Otantik Etkileşimler

Sosyal Medya Alışverişleri:

Eğer siz satmaya başlarsınız onlar gelir.

Ne yazık ki, cevap hayır. Artık o günler geçmişte kaldı. Markalar, online alışveriş pastasından paylarını almak için online mağazalarını ve ürün listelemelerini geliştirmelidir. Sonuçta, bir markanın veya mağazanın vitrini markanın yüzü websitesi, sosyal medyası ve diğer tüm kanallardır. Müşteriler profesyonel olmayan ürün fotoğrafları, yetersiz veya ilgi çekici olmayan ürün açıklamaları ve az müşteri yorumu görürse bu alışverişten vazgeçebilir. Bunun yerine marka pazarlamacıları, otantik içerik ve yüksek tasarım standartlarını içeren içerik planları (Tiktok videoları, canlı yayınlar, influencer link paylaşımları vb.) planlamalıdır.2

E-ticaret Satışlarını Artırmanın Yolu Sosyal Medya Etkileşimleri

Örneğin birçok şirket TikTok‘ta satış yapıyor ve denemeler yapıp pazarlama tekniklerini çeşitlendiriyorlar. Verilere göre, 2022’de Facebook kullanıcılarının üçte birinden fazlası doğrudan platform üzerinden işlem yapmak istiyor.

Sosyal platform alışveriş alışkanlıklarından faydalanmak için aşağıdaki adımları atabilirsiniz:

  • Kitlenizin en çok kullandığı platformu dikkate alarak Facebook Mağaza, Instagram Mağaza özelliklerini kullanarak kendinize sosyal medyada direkt satış yapmanızı sağlayacak mağazalar açmak, ürünlerinizin görsellerini, bilgilerini eklemek
  • Platform özelindeki trend etiketler ile görünürlüğü artırmak, keşfet sayfasında çıkmak için çaba göstermek: #tiktokmademebuy, #keşfetteyiz etiketleri ve Reels gibi popüler içerik formatlarını kullanmak
  • Kitlelere oynamak büyük markalar tarafından domine edilirken, sizin ürünleriniz/hizmetiniz ile direkt alakalı mikro influencerlar ile indirim anlaşmaları, link paylaşımları, ürün inceleme videoları çekmek gibi işbirlikleri geliştirebilirsiniz. (bebek ürünleri için anne influencerlar ile anlaşmak gibi)
sosyal-medya
Background vector created by pikisuperstar – www.freepik.com

Sanal Alışveriş Asistanları:

Sanal asistanlar müşterilerin aradıklarını hızla bulmalarına yardımcı olmak için 2022’de e-ticarette tercih edilmeye devam edecek. 3 Müşterilerin genellikle satış personelinden alacakları yardımla, bu asistanlar mağazada alışveriş yapıyormuş gibi bir deneyim sunarak hızlıca sorun çözmede başarılı olabilirler – elbette sinir bozucu bir deneyime dönüşmeden chatbotu yeterince eğittikten sonra. Bu konuda sanal dünyanın yeni boyutu olan metaverse’ün imkanlarının kullanılması yaygınlaşmaya başlayacaktır ve 2022 e-ticaret trendleri arasında yerini alacaktır.

#3: Müşteri Tutundurma:

Satış ile gerçekleşen ilk kontağı gerçekten kontrol etmek ve sürdürmek için ürünleriniz için nasıl yapılır videoları oluşturmayı, diğer insanların ürünlerinizi nasıl kullandığını influencer pazarlaması ile göstermeyi ve onların etrafında bir topluluk oluşturmayı düşünebilirsiniz. Son zamanlarda, abonelik modellerinin artan popülaritesi, bireysel müşterilerin gereksinimlerine göre uyarlanmış kişiselleştirilmiş deneyimler oluşturmak için başka bir olanak daha sunuyor.4

Müşterilerin aylık veya haftalık teslimat olarak teslim alabilecekleri ürünler (bebek ürünleri, kozmetik ürünler vb.) veya yıllık uygun fiyata gelen hizmetlerin satışa sunulması ile – ve elbette herhangi bir ücret ödemeden aboneliklerini istedikleri zaman askıya almalarına veya iptal etmelerine olanak tanıyan şekilde, müşteriyi elde tutma oranını artırmak ve “tek seferlik alıcı” sorunu çözmek daha da mümkün hale geliyor.

#4: Online Görünürlüğü Artırma

SEO ve Voice Search- Sesli Arama Sorguları

Alexa, Siri, Bixby, Google Asistan, Cortana veya adı ne olursa olsun, sesli asistanlar bir süredir hayatımızın bir parçası oldu. Bu teknolojinin e-ticaret üzerinde göz ardı edilmemesi gereken önemli bir etkisi var. Juniper Research’e göre sesli arama veya sesli asistanlarla aramanın 2023 yılına kadar 80 milyar dolarlık satış üreteceği tahmin ediliyor.

Online alışveriş için sesli asistanların artan popülaritesi ne anlama geliyor?

Özellikle SEO açısından rekabette bir adım önde olmanızı sağlayabilir. Bunun nedeni, sesli aramaların sayısı arttıkça ilgili terimlerin sayısının da artmasıdır.

Artık Google gibi arama motorlarında daha fazla soru şeklinde cümleler aranıyor ve uzun kuyruklu anahtar kelimelerin arama hacmi artıyor. Google’ın arama yaptığınız terimlerini tamamlama şeklinden de bunu görebilirsiniz. Ve küçük revizelerle mevcut içerikler, başlıkları, sıkça sorulan kısımları da sesli arama için optimize edilmiş içeriklere dönüşebilir.

İçeriklerinize, servis/ürün sayfalarınıza aşağıdaki yapıda sorular eklemeyi düşünebilirsiniz:

  • Yazılı arama sorgusu: Sarıyer Balık Restoranları
  • Sesli arama sorgusu: Sarıyer’deki en iyi balık restoranları neler?
  • Yazılı arama sorgusu: İstanbul Akvaryum giriş ücreti
  • Sözlü arama sorgusu: İstanbul akvaryum giriş ücreti var mı? İstanbul akvaryum giriş ücreti ne kadar?

Sesli Sorgulama SEO nasıl yapılır?

E-Ticaret trendlerinden sesli arama sorguları ile ilgili daha fazla bilgi için…

2022’de E-Ticaret Trendleri: Sonuç

E-Ticaret yeni trendleri
Banner vector created by katemangostar – www.freepik.com

2022 e-ticaret trendleri, bu yıl kendinizi rekabette farklı kılmak için çeşitli olasılıklar olacağını açıkça ortaya koyuyor. Yeni trendlere, teknolojiye ve çok kanallı pazarlamaya alışmak ve yatırım yapmak artık seçenek değil bir zorunluluk diyebiliriz.

Kaynaklar
1 https://www.unofficialshopifypodcast.com/
2 https://www.forbes.com/sites/forbesbusinesscouncil/2022/03/07/2022-e-commerce-trends-and-how-brands-can-capitalize-on-them/?sh=8cbe6de26d51
3 https://www.shopify.com/partners/blog/ecommerce-trends-2022
4 https://www.invespcro.com/blog/e-commerce-subscription-model
Featured Image from https://www.freepik.com/vectors/mobile-app


Yazıyı paylaşın