İçeriğe geç

Sesli Sorgulama SEO Nasıl Yapılır?

Yazıyı paylaşın

Günümüzün yaşam şeklinde her şey hız demek. Bu sebeple, online alışveriş yaparken sesli aramayı kullanmak fayda sağlayabiliyor ve hatta kolaylıkla alışkanlığa dönüşebiliyor. Kullanıcıların sadece sesli aramayı etkinleştirmeleri ve bulmak istedikleri şeyi söylemeleri gerekmekte. İşte bu kadar. Ve bunu yaparken alışverişe gidebilir, bulaşık yıkayabilir veya araba kullanabilirler. Sesli sorgulama SEO nasıl yapılır sorusunun cevabını bu yazıda bulacaksınız.

Google sesli arama sorgularında (ve elbette diğer tarayıcılarda da) artış görülmesi ile e-ticaret platformlarında sesli aramanın kullanımı popülerlik kazanmaktadır. Bu demek oluyor ki; sesli arama motoru sorguları teknolojisi ile marka bilinirliği oluşturma artık sadece görsel olmayacak. Markalar hem görünür hem de duyulabilir olacak. En tanınmış ve eş anlamlı markalar ilk olarak listelenecek, ardından aynı kategorideki diğer tüm ürünler gelecek. Yani markanızın isminden önce ürünün ismi, özellikleri ve sayfasındaki niteliklerin kullanıcıların aradıkları kelimelerle uyuşması öne çıkıyor.

İşletmenizin SEO stratejisini sesli arama sorgularına göre yeniden planlayın:

Web siteniz için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri SEO stratejinizi optimize etmektir. Sesli arama için SEO, arama motoru puanınızı iyileştirir ve şirketinizi daha keşfedilebilir hale getirir. Bunun nedeni, sesli aramaların standart yazılı aramalarından daha fazla konuşma diline yönelik ve daha uzun olmasıdır. Kullanıcı, ihtiyacını yazmak yerine arama motoruyla “konuşur“.

2022 E-Ticaret Trendleri

Son birkaç yılda, e-ticaret trendleri ve pazarı hızlı bir şekilde değişti. İşletmeler…

· Soru Anahtar Kelimeleri:

Sesli aramaların çoğu cümle yerine sorgulama şeklindedir. Yani, bir kullanıcının en yakın eczaneyi bulması gerekiyorsa, “OK, Google, en yakın eczane nerede?” der. Aynı şeyi yazdığında genellikle “eczane,  …’da Eczane” olarak yazıyor.

Burada izlenecek yol; Sadece “Eskişehir çiğ börek” gibi bir anahtar kelime kullanmak yerine “Eskişehir’de çiğ börek nerede yenir” gibi bir ifade de kullanmayı düşünebilirsiniz.

· “Kim”, “Ne”, “Nerede” ve “Nasıl” gibi soruları yanıtlayın.

En yaygın sesli aramalar “kim”, “ne”, “nerede” veya “nasıl” sözcükleri içerir. Markanız, hizmetiniz, ürününüz hakkında en sık sorulan sorulara yanıtlar oluşturun. Tetikleyici kelimeler kullanmak, alakalı anahtar kelimeler bulmanın ve onlara karşılık olarak Google’da üst sıralarda çıkmanın en basit tekniklerinden biridir.

Sesli arama sorgularında Google aramalarında çıkmak için aşağıdaki tetikleyici sorulara yönelik metinler hazırlayabilirsiniz:1

…. nedir?

…. nereden alınır?

nerede?

Ne zaman….?

…. nasıl yapılır?

sesli arama sorgulama seo
Holding cup photo created by wayhomestudio – www.freepik.com

· Doğal konuşma dili kullanın – yazım farklılıklarını ve eş anlamlıları unutmayın.

Sesli aramanın yazılı aramadan çeşitli şekillerde farklılık gösterebildiğini muhtemelen fark etmişsinizdir. Bu, aynı zamanda müşterilerin ‘aynı’ sorguyu ifade etmek için çeşitli kelimeler kullanabileceğini anlamakla da ilgilidir.

  • Evde ekmek nasıl yapılır?
  • Evde kolay ekmek nasıl yapılır?
  • Evde mayasız ekmek yapılır mı?
  • Evde kolay ekmek tarifi

· E-ticaret sitenizde Sıkça Sorulan Sorular sayfası oluşturun.

SSS Sayfaları, işletmenizle ilgili olası tüm soruları sıralayarak web sitesine zaman kazandırır ve sık sorulan soruları yanıtlayan içerik oluşturmak, hedef kitlenize ulaşmanın en iyi yöntemlerinden biridir.

· Sesli Arama için Lokal SEO – Google Benim İşletmem sayfanızı optimize edin.

Sesli arama sorgularının çoğu, yakınımızdaki sorgular içindi. Sesli arama, gidilecek yerleri, kalınacak otelleri ve yoldayken yemek yenecek restoranları belirlemek için sıklıkla kullanılır. Google sonuçları da genelde öne çıkarılan snippet’lar kısmında bu lokal restoran/benzinlik/otel bilgilerini gösterir.2

Bunun için sitenizdeki yerel bilgilere yönelik kelimelerin olmasına dikkat edebilirsiniz. Ancak en önemli araçlardan biri Google My Business. Atılacak adımlar ise; sayfanızı adresinizle eşleştirmek, işletme bilgilerini tamamlamak, sitenizle eşleştirmek ve hatta orda izin verilen formatta ürünlerinizi GMB(Google My Business) sayfanıza da girmek olacaktır.

E-ticaret Sitenizi optimize edin:

· Daha hızlı sayfa yüklenmesini sağlayın.

Daha hızlı sayfa yükleme süresi, kullanıcı deneyimini geliştirir ve kullanıcı etkileşimini artırır, bu da daha fazla satın alma gerçekleşmesini sağlar. Sesli arama sorgularında sitenizin üst sırada olmasını istiyorsanız, hız mobil için daha da önemli.

Örneğin biri Google’da sesli arama yaptığında, Google’ın alakalı ve yararlı bir sorgu hızlı bir şekilde yanıt vermesi gerekir. Sayfa yüklemesi çok uzun sürerse, Google web sitenizi dikkate almayacaktır. Bunun için;3

  • Bozuk bağlantıları kaldırın,
  • Hızlı bir web sunucusu seçin,
  • Sitedeki resimlerin boyutunu küçültün,
  • Yönlendirmeleri azaltın ve
  • Önbelleğe alma özelliğini kullanın.

· E-ticaret web sitenizin menü ve sayfa navigasyonunu iyileştirin.

E-ticaret sitenizin yapısının, menüsünün, sayfa başlıklarının vb. sesli aramalarda sorulan en yaygın sorgulara karşılık geldiğinden emin olun.

· Site şemasını düzenleyin.

Site şemasını kullanarak mevcut yapılandırılmış verilerinize daha fazla derinlik kazandırabilirsiniz. İlgili arama motorları daha sonra özel etkinlikler, yeni ürünler, indirimli fiyatlar vb. hakkında da bilgilendirebilirsiniz.

· XML site haritası oluşturun.

E-ticaret sitelerinde insanların hızlı bir şekilde ürünlere ulaşmasına ve aynı zamanda arama motorlarının da aynı şeyi yapmasına izin veren bir XML site haritasına sahip olmalısınız. Böylece, bir sorguya yanıt olarak ilgili herhangi bir bilginin hızlı bir şekilde tespit edilmesini ve sesli arama sorgusunda da ilk önerilen sitelerden biri olmanızı sağlayabilirsiniz.

Kaynaklar
1 https://www.forbes.com/sites/forbescommunicationscouncil/2021/03/11/how-to-optimize-content-for-voice-search-13-critical-factors/?sh=4b1b16231cd0
2 https://www.semrush.com/blog/voice-search-optimization-7-seo-strategies-to-rank-better/
3 https://www.thinkwithgoogle.com/marketing-strategies/app-and-mobile/mobile-page-speed-new-industry-benchmarks/


Yazıyı paylaşın