İçeriğe geç

Metaverse, Ekonomi ve Para

Yazıyı paylaşın

Metaverse ile yeni bir ekonomi piyasası oluşturacağı öngörülüyor ve bundan dolayı büyük şirketlerin kendine has metaverse vizyonlari var. Hatta şirketlerin degil ülkelerde yönetimlerinin bile metaverse kayıtsız kalamayarak planlarını ve yatırımlarını resmi olarak dillendirmeye başladılar.

Ülkelerden başlayacak olursak, başı çekenlerden biri Güney Kore. Seul, Güney Kore başkenti, metaverse’e öncülük edecek şehir olarak, daha da önemini artırmak istiyor.

Burada yeri gelmişken bir diziden bahsetmeden geçemeyeceğim. Netflix’in Memories of the Alhambra serisi metaverse ve oluşturacağı ekonomi büyüklüğü için güzel bir örnek. Kısaca bu seride, İspanya’da (ve sonraki bölümlerde Güney Kore’de) geçen dizi, Alhambra Saray’nın hikayelerinden esinlenen artırılmış gerçeklik oyununu çevreleyen bir dizi gizemli olaya karışan bir şirket CEO’su ve bir pansiyon sahibine odaklanıyor. Bizim için önemli nokta, oyun! Belirli konumlardan belirli araçlar ile girişim sağlanan bu oyun bize metaverse ile ilgili bazı örnekler veriyor ve ayrıca oluşturacağı ekonomik büyüklük ile ilgili de. 

Memories of Alhambra

Çin’in Metaverse yatırımları

Şanghay Belediyesi önümüzdeki yıllarda şehir kalkınma planlarını Metaverse dikkate alarak geliştirmeye ve uygulamaya başlayacaklarını açıkladı. Çin’de metaverse için yaklaşık pazar büyüklüğünün 8 trilyon dolar olabileceği bekleniyor. Çin’in teknoloji devleri de Metaverse’de!

AliBaba

2022 yılı içerisinde sanal toplantılar için artırılmış gerçeklik gözlüklerini piyasaya sürmeyi hedefliyor.

ByteDance

Tiktok benzeri ve rakibi olan Douyin uygulamasının sahibi olan, ByteDance, oyun alanında hızlı gelişmelere katıldı ve sanal gerçeklik üreticisi olan Pico şirketini satın aldı.

Tencent

1 milyardan fazla kullanıcı olan WeChat’in sahibi olan Tencent, dijital dünya ile gerçek dünya entegrasyonunu hızlandırmayı amaçlayan ‘True Internet’ konseptini duyurdu.

Türkiye ne yapıyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Metaverse ile ilgili “Hassas bir konu. İyi ve titiz bir çalışma yapın. Konuyla ilgili alanında uzman isimlerin katıldığı bir çalıştay düzenleyin” tavsiyesi var. Gelelim diğer büyük şirketlere;

Facebook 

Şirketin metaverse yatırımları yeni değil. 2014 yılında sanal gözlük üreticisi Oculus 2 milyar Dolar satın almakla başladı. Çünkü sanal gözlükler bir metaverse giriş için kullanılacak ilk araçlar olarak göze çarpıyor.

28 Ekim 2021 tarihli Facebook kurucu Mark Zuckerberg’in kamuoyuna açık bir mektubu ile artık şirketin facebook öncelikli değil Metaverse öncelikli bir şirket anlayışına sahip olduklarını dile getiriyor. Bu mektupta Zuckerberg, Facebook’un sosyal platformlar ve geliştirici araçlar da dahil olmak uzere Metaverse hayata geçirmek için gerekli olan teknoloji gelişimini hizlandırmayı hedeflediğini söyledi. 2021 sonlarına doğru Facebook (Meta diyebiliriz artık) Horizon Worlds, kullanıcıların avatarları ile gezinebileceği sanal bir alan,  geliştiricilerinde ek sanal dünyalar oluşturmasına imkan sağlayacak aracların olduğu platformu satın aldı. Bu yatırımlar için tahmini olarak Facebook’un 10 milyar Euro’dan fazla yatırım yaptığı söyleniyor.

facebook horizon worlds
futurezone.at

Microsoft

Metaverse’i, online toplantı yazılımı olan Zoom’un en büyük rakibi Microsoft Teams‘e getiriyor. 2022 yılında Mesh’i Microsoft Teams yayınlayacağını duyurdu. Bu servis Microsoft Teams kullanıcılarını farklı fiziksel lokasyonlardan holografic olarak paylaşımda bulunma imkani sağlamayı hedefliyor. 

Her yıl ortalama 100.000 insanın işe girmesine yardımcı olan Personel Firması olan Accenture ile çalışan Microsoft, çalışan alım görüşmelerinde Accenture firması ile One Accenture Park sanal alanını uygulamaya koymaya hazırlanıyor. 

Ayrıca Ocak 2022 yılında tarihinin en büyük satın alması olan yaklaşık 69 milyar dolara Activision Blizzard şirketini satın aldı. Activision Blizzard, World Of Warcraft, Call of Duty Candy Crash gibi meşhur oyunların üretici olan bir oyun şirketi.

Epic Games

Dünyada 350 Milyon kullanıcı tarafindan oynanan Fornite oyununun geliştiricisi olan Epic Games 2021 yilinda 1 milyar Dolardan fazla Metaverse icin yatırım yapmiş durumda. Bunun 200 milyon Dolarını Sony Group Corp tarafindan ortaklaşa yaptıkları çalışmalar için Sony Grup tarafindan yapılmıştır.

 Özetle

Şu anda Meverse oyun pazarında daha ağırlıklı gibi dursa da ve yatırımlar, para harcamalar büyük şirketler tarafından yapılıyor gibi görünse de, bu harcamaları tekrardan geri alacakları kişiler kullanıcılar olacak yani BİZLER!

Bu şu anlama geliyor, bu kadar büyük bütçeler bizim ellerimiz arasında dolaşarak hizmeti sunanlara gidecek. Peki bize ne kalacak? Biz ne kazanacağız? Bu bütçelerin bize bakan kısımlarını bir başka yazıda ele alalım.

metaverse para ekonomi
freepik.com

Önerilen sonraki içerik: 21. Yüzyılın Geleceği Metaverse


Kaynakça
  • https://www.euronews.com/next/2021/11/10/seoul-to-become-the-first-city-to-enter-the-metaverse-what-will-it-look-like
  • https://www.cnbc.com/2022/02/14/china-metaverse-tech-giants-latest-moves-regulatory-action.html
  • https://www.milligazete.com.tr/haber/9233858/erdogandan-metaverse-talimati-calistay-duzenleyin
  • https://barisozcan.com/metaverseu-anlama-rehberi-metaverse-vs-versemeta/
  • https://www.newyorker.com/news/letter-from-silicon-valley/money-in-the-metaverse

Yazıyı paylaşın